Składniki:
- 50 g masła ( + dodatkowo do wysmarowania foremek )
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao do wysmarowania foremek
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 60 g cukru pudru
- 50 g mąki pszennej
Piekarnik nagrzej do 160 stopni.
Jajko, żółtko i cukier zmiksuj na puszystą masę. Powoli wlewaj czekoladę cały czas mieszając. Wsyp przesianą mąkę i ponownie wymieszaj.
Przelej masę do foremek - do 3/4 wysokości.
Babeczki piecz 14 minut. Podawaj jeszcze ciepłe. W środku powinna znajdować się półpłynna masa.
Ja używałam papierowych foremek do pieczenia, więc nie musiałam ich wysypywać ani smarować. Warto używać 2-3 na raz, bo wtedy nie zmieniają kształtu pod wpływem ciasta.
Poza tym papierowe sprawdzają się bardzo dobrze.
Przepis na 4-5 sztuk 7,5 cm.
Z książki "Łatwe gotowanie" Gordon Ramsay.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz