10.11.2013

Czekoladowe muffiny


Składniki:
  • 50 g masła ( + dodatkowo do wysmarowania foremek )
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao do wysmarowania foremek
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 60 g cukru pudru
  • 50 g mąki pszennej
W kąpieli wodnej na małym ogniu ( w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą ) rozpuść stale mieszając pokruszoną czekoladę z masłem. Odstaw do przestygnięcia.
Piekarnik nagrzej do 160 stopni.
Jajko, żółtko i cukier zmiksuj na puszystą masę. Powoli wlewaj czekoladę cały czas mieszając. Wsyp przesianą mąkę i ponownie wymieszaj.
Przelej masę do foremek - do 3/4 wysokości.
Babeczki piecz 14 minut. Podawaj jeszcze ciepłe. W środku powinna znajdować się półpłynna masa.

Ja używałam papierowych foremek do pieczenia, więc nie musiałam ich wysypywać ani smarować. Warto używać 2-3 na raz, bo wtedy nie zmieniają kształtu pod wpływem ciasta.
Poza tym papierowe sprawdzają się bardzo dobrze.

Przepis na 4-5 sztuk 7,5 cm.

Z książki "Łatwe gotowanie" Gordon Ramsay.

Brak komentarzy: