- 110 g mąki
- 80 g mąki razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta soli
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka liści tymianku
- 65 g startego cheddara
- 1 jajko
- 125 ml mleka
- 65 g stopionego masła
Używałam papierowych foremek ( 3 na raz co zapobiega zmianie kształtu ), więc nie musiałam ich smarować masłem.
Jajka rozbełtaj w mleku.
Do większej miski przesiej mąkę, wsyp przyprawy, zioła i proszek do pieczenia. Dodaj starty ser.
Wlej masę jajeczną i masło. Wszystko wymieszaj szybko i dokładnie, ale nie za długo. Ciasto powinno być grudkowate.
Masą napełnij foremki do 3/4 wysokości. Piecz 15 minut. Wyjmij z piekarnika, ale jeszcze przez 5 minut zostaw w foremkach. Wyjęte muffinki ostudź na kratce.
Pycha! Smacznego!
Przepis z książki "Le Cordon Bleu - Mufinki."
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz