14.11.2013

Muffiny serowo ziołowe

Składniki:
  • 110 g mąki
  • 80 g mąki razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta soli
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka liści tymianku
  • 65 g startego cheddara
  • 1 jajko
  • 125 ml mleka
  • 65 g stopionego masła
Rozgrzej do 210 stopni piekarnik. Rozpuść masło w rondelku i przestudź.
Używałam papierowych foremek ( 3 na raz co zapobiega zmianie kształtu ), więc nie musiałam ich smarować masłem.
Jajka rozbełtaj w mleku.
Do większej miski przesiej mąkę, wsyp przyprawy, zioła i proszek do pieczenia. Dodaj starty ser.
Wlej masę jajeczną i masło. Wszystko wymieszaj szybko i dokładnie, ale nie za długo. Ciasto powinno być grudkowate.
Masą napełnij foremki do 3/4 wysokości. Piecz 15 minut. Wyjmij z piekarnika, ale jeszcze przez 5 minut zostaw w foremkach. Wyjęte muffinki ostudź na kratce.
Pycha! Smacznego!

Przepis z książki "Le Cordon Bleu - Mufinki."

Brak komentarzy: