17.11.2013

Pizza z oscypkiem, gruszkami, porem i orzechami włoskimi


Składniki:
ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • niepełna szklanka ciepłej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • opcjonalnie pół łyżeczki białego pieprzu
dodatki:
  • gruszka pokrojona w cienkie plastry
  • 100g oscypka
  • 30g posiekanych orzechów włoskich
  • 100g jogurtu greckiego
  • pół średniego pora
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek 
Drożdże, oliwę i cukier rozpuść w wodzie. Odstaw na 10 minut.
W misce wymieszaj mąkę z solą oraz pieprzem. Dodaj wodę z drożdżami.
Wyrabiaj ciasto 5-8 minut. Włóż je do miski wysypanej mąką i odstaw na ok. godzinę do podwojenia objętości  ( moje się potroiło ). Po tym czasie pozbądź się gazu przez uderzanie i jeszcze kilka minut wyrabiaj.
Rozłóż ciasto na oprószonej mąką blasze - bez tłuszczu - posmaruj wierzch jogurtem, ułóż wszystkie dodatki, posyp solą, pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek.
Piekłam 25 minut blacha 24x33 cm, a więc było to raczej grube ciasto w 220 stopniach. Wydaje mi się, że lepiej byłoby podnieść temp. do 250 st. i piec 20 minut. Zwykle tak robię ( teraz sugerowałam się przepisem ) i wierzch jest mniej suchy.

Przepis z bloga "My man`s kitchen".

Naprawdę smaczna pizza. Dzięki jogurtowi i gruszce lekko słodkawa.

Brak komentarzy: