Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- niepełna szklanka ciepłej wody
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 25 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- opcjonalnie pół łyżeczki białego pieprzu
- gruszka pokrojona w cienkie plastry
- 100g oscypka
- 30g posiekanych orzechów włoskich
- 100g jogurtu greckiego
- pół średniego pora
- pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
W misce wymieszaj mąkę z solą oraz pieprzem. Dodaj wodę z drożdżami.
Wyrabiaj ciasto 5-8 minut. Włóż je do miski wysypanej mąką i odstaw na ok. godzinę do podwojenia objętości ( moje się potroiło ). Po tym czasie pozbądź się gazu przez uderzanie i jeszcze kilka minut wyrabiaj.
Rozłóż ciasto na oprószonej mąką blasze - bez tłuszczu - posmaruj wierzch jogurtem, ułóż wszystkie dodatki, posyp solą, pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek.
Piekłam 25 minut blacha 24x33 cm, a więc było to raczej grube ciasto w 220 stopniach. Wydaje mi się, że lepiej byłoby podnieść temp. do 250 st. i piec 20 minut. Zwykle tak robię ( teraz sugerowałam się przepisem ) i wierzch jest mniej suchy.
Przepis z bloga "My man`s kitchen".
Naprawdę smaczna pizza. Dzięki jogurtowi i gruszce lekko słodkawa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz