28.11.2013

Sałatka z bakłażana w jogurcie

Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól 
  • pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy
Bakłażan umyj, pokrój w średniej wielkości kostkę. Cebulę grubo posiekaj.
Ułóż je na sicie i posól. Dociśnij np. talerzykiem i odstaw, aby puściły sok.

W szklanym naczyniu wymieszaj jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę, sól i sok cytrynowy. Odstaw na godzinę.

Po 1-2 godzinach wypłucz bakłażana i cebulę pod bieżącą wodą i dokładnie osusz, a następnie podsmaż na dużej patelni na oliwie. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj i duś ok. 20 min. Później podnieś pokrywkę, żeby sok odparował.
Całkowicie wystudzić.
Zimnego bakłażana przełóż do miski z jogurtem, dokładnie wymieszaj.
Odstaw na kolejne 2-3 godziny.

Przepis dla 2 osób z bloga "Kuchnia Doroty".

Brak komentarzy: