- 1 bakłażan
- 200 ml jogurtu greckiego
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki oliwy
Ułóż je na sicie i posól. Dociśnij np. talerzykiem i odstaw, aby puściły sok.
W szklanym naczyniu wymieszaj jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę, sól i sok cytrynowy. Odstaw na godzinę.
Po 1-2 godzinach wypłucz bakłażana i cebulę pod bieżącą wodą i dokładnie osusz, a następnie podsmaż na dużej patelni na oliwie. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj i duś ok. 20 min. Później podnieś pokrywkę, żeby sok odparował.
Całkowicie wystudzić.
Zimnego bakłażana przełóż do miski z jogurtem, dokładnie wymieszaj.
Odstaw na kolejne 2-3 godziny.
Przepis dla 2 osób z bloga "Kuchnia Doroty".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz