25.11.2013

Zupa marchewkowa

Składniki:
  • 4 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2-3 cm imbiru
  • 1 mała chilli
  • 1 średni ziemniak
  • ząbek czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego ... z kostki :-(
  • pół szklanki soku pomarańczowego
  • sól
  • pieprz
  • odrobina oliwy do podsmażenia warzyw
  • odrobina śmietany do udekorowania zupy

Posiekaj imbir, chili i czosnek. Podsmaż na rozgrzanej oliwie. Cebulę, marchew i ziemniaka obierz i pokrój w dowolnej wielkości kawałki i dodaj do garnka. Po około 5 minutach wlej bulion.
Kiedy warzywa zmiękną zmiksuj w blenderze. Dolej sok pomarańczowy. Dopraw do smaku i zagotuj.
Podawaj z odrobiną śmietany.

Brak komentarzy: