23.11.2013

Tarta z cebulą, serami i ziemniakami


Składniki:
ciasto
  • 250 g mąki pszennej tortowej 
  • 150 g schłodzonego masła
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 jajko
  • 4 łyżki świeżego posiekanego tymianku
farsz
  • 2 białe cebule, pokrojone w pióra
  • masło i oliwa do smażenia
  • 6-8 drobno posiekanych dymek
  • sól
  • czarny pieprz 
  • biały pieprz
  • 3 łyżki wody
  • 2 ziemniaki
  • 100 g serka śmietankowego
  • 200 ml kremówki
  • 1 całe jajo
  • 1 żółtko
  • 70 g sera gruyère
  • mleko ( do moczenia sera - ok. 100 ml)
dressing cebulowy do sałatki
  • sos spod smażenia cebul
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • sól i pieprz

Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto i zagnieć, żeby nie było grudek. Do gotowego ciasta dodaj tymianek. Ta ilość ciasta wystarcza na 2 tarty. Połowę ciasta można zamrozić nawet na 3 miesiące.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
24 cm blachę wysmaruj masłem. Wyłóż ją ciastem, dokładnie wypełnij także brzegi foremki. Piecz przez 20-30 minut ( u mnie piekło się 25 minut ) zależnie od piekarnika.
Ziemniaki obgotuj i pokrój w plastry. Jednego z nich podsmaż na oliwie.
Pokrojoną cebulę i dymkę zeszklij na rozgrzanej oliwie z masłem. Dopraw pieprzem i solą. Dolej trzy łyżki wody. Smaż, aż cebula stanie się miękka - ok. 5 minut. Wyłóż cebulę na durszlak ustawiony nad miską, żeby ostygła, a sok spłynął do miski. Zachowaj go, bo przyrządzisz z niego dressing do sałatki.
Na spód upieczonego i przestudzonego ciasta wyłóż ostudzoną cebulę. Na cebuli połóż ziemniaki i ugotowane i podsmażone. Dopraw pieprzem i szczyptą soli.
W misce wymieszaj serek śmietankowy, kremówkę, jajko i żółtko na gładką masę. Wsyp sól i mielony biały pieprz. Wymieszaj i wylej na tartę.
Piecz w temperaturze 170°C przez 30 minut.
Plastry sera gruyère namocz w mleku. Wyjmij tartę z piekarnika i wyłóż na talerz, na którym będziesz ją podawał. Wyjmij ser z mleka, przykryj plastrami sera wierzch tarty. Wstaw pod rozgrzany grill, żeby ser się roztopił.
Do sosu spod smażenia cebuli dolej oliwę i ocet z czerwonego wina. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Dressingiem polej dowolną mieszankę sałat, pomidory lub ogórki.

Przepis z programu "Gary Rhodes za stołem".

Brak komentarzy: