06.12.2013

Biały chleb na zakwasie i drożdżach


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 300 g wody
  • 8 g świeżych drożdży
  • 150 g zakwasu pszennego

Wszystkie składniki wymieszaj. Ciasto powinno być dosyć gęste.
Przykryj ściereczką i odstaw na 2 h.
Następnie przełóż je do formy - u mnie standardowo tortownica.
Spryskaj wierzch olejem lub oliwą i posyp mąką.
Odstaw do wyrośnięcia na 45-60 minut ( mój chlebek stał 6 godzin ).

Piekarnik nagrzej do temp. 210 st C i piecz chleb ok. 40 minut. Ostudź na kratce.

Przepis na ekstra szybki chleb.

Trochę inny przepis zainspirowany tym z bloga Pracownia wypieków.

Brak komentarzy: