09.12.2013

Pizza z serem pleśniowym i figami

Kolejny przepis na oryginalną w smaku pizzę, znaleziony na wycinku z jakiejś gazety. Tym razem słodko - słona. Naprawdę pyszna.

Składniki:
  • 100 ml ciepłej wody
  • 7 g suszonych drożdży
  • 170 g mąki pszennej 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 20 g sera gruyer
  • 1/2 łyżeczki soli
Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Odstaw na 10 minut.
Wymieszaj drożdże z mąką solą, oliwą i serem. Zagnieć ciasto - jak na ciasto drożdżowe to bardzo krótko - jakieś 5-10 minut.
Odłóż je do miski. Posmaruj delikatnie wierzch oliwą, żeby nie wyschło. Przykryj ścierką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy podwoi objętość zagnieć je jeszcze raz - wystarczy kilka ruchów i odstaw na 10 minut.

Sos:
  • 50 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól 
  • pieprz 
  • zioła prowansalskie
Podgrzej śmietanę. Wsyp mąkę i przyprawy. Zagotuj i odstaw do ostudzenia.

Dodatki:
  • 3 figi
  • 60 g gorgonzoli
  • tymianek
  • 100 g mozzarelli
  • orzechy włoskie 

Ciasto drożdżowe ułóż na oprószonej mąką blasze jak najcieńszą warstwą. Posmaruj sosem omijając brzegi.
Na wierzchu połóż mozzarellę i figi. Posyp pokruszoną gorgonzolą, siekanymi drobno orzechami i listkami tymianku.
Piecz 15 minut w nagrzanym do 250 stopni piekarniku.
Przepis na pizzę dla 1 głodomora.

Brak komentarzy: