Składniki:
- 100 ml ciepłej wody
- 7 g suszonych drożdży
- 170 g mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 20 g sera gruyer
- 1/2 łyżeczki soli
Wymieszaj drożdże z mąką solą, oliwą i serem. Zagnieć ciasto - jak na ciasto drożdżowe to bardzo krótko - jakieś 5-10 minut.
Odłóż je do miski. Posmaruj delikatnie wierzch oliwą, żeby nie wyschło. Przykryj ścierką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy podwoi objętość zagnieć je jeszcze raz - wystarczy kilka ruchów i odstaw na 10 minut.
Sos:
- 50 ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka mąki
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Dodatki:
- 3 figi
- 60 g gorgonzoli
- tymianek
- 100 g mozzarelli
- orzechy włoskie
Ciasto drożdżowe ułóż na oprószonej mąką blasze jak najcieńszą warstwą. Posmaruj sosem omijając brzegi.
Na wierzchu połóż mozzarellę i figi. Posyp pokruszoną gorgonzolą, siekanymi drobno orzechami i listkami tymianku.
Piecz 15 minut w nagrzanym do 250 stopni piekarniku.
Przepis na pizzę dla 1 głodomora.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz