19.01.2014

Chleb pszenny

Składniki:
  • 250 ml wody
  • 125 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej typ 550
  • 300 g mąki pszennej typ 1850
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 25 ml oliwy
  • 1 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
Połącz wodę z mlekiem i drożdżami. Odstaw na 15 minut
W misce wymieszaj mąkę i sól, dodaj oliwę i wyrośnięte drożdże. Zagniataj ciasto przez 10-15 minut i odstaw na 3 godziny w ciepłe miejsce. Ponownie chwilę zagnieć, ukształtuj płaski bochenek i ułóż na oprószonej mąką blasze. Odstaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz chlebek przez 45 minut.
Po wyjęciu z pieca ostudź na kratce.

Brak komentarzy: