- 150 g gęstego jogurtu
- 250 ml letniej wody
- 400 g mąki pszennej 550
- 80 g mąki pszennej 1850
- 120 g mąki żytniej 1850
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 70 g pestek dyni
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 1/2 łyżeczki cukru
- 20 g oliwy
Osobno odmierz w dużej misce suche składniki, dodaj jogurt, oliwę i namoczone drożdże. Zagnieć ciasto przez 10-15 minut i odstaw na 3 godziny w ciepłe miejsce. Ponownie chwilę zagnieć, ukształtuj płaski bochenek i ułóż na oprószonej mąką blasze.
Odstaw na godzinę. Piecz 40 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Wyjmij i ostudź na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz