13.01.2014

Drożdżowy chleb z pestkami dyni

Składniki:
  • 150 g gęstego jogurtu
  • 250 ml letniej wody
  • 400 g mąki pszennej 550 
  • 80 g mąki pszennej 1850
  • 120 g mąki żytniej 1850
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 70 g pestek dyni
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki cukru
  • 20 g oliwy
W miseczce rozmieszaj wodę z cukrem i drożdżami.
Osobno odmierz w dużej misce suche składniki, dodaj jogurt, oliwę i namoczone drożdże. Zagnieć ciasto przez 10-15 minut i odstaw na 3 godziny w ciepłe miejsce. Ponownie chwilę zagnieć, ukształtuj płaski bochenek i ułóż na oprószonej mąką blasze.
Odstaw na godzinę. Piecz 40 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Wyjmij i ostudź na kratce.

Brak komentarzy: