- 2 dojrzałe awokado
- 1 mała łagodna cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki świeżej kolendry
- 1 łyżka świeżej mięty
- 2 łyżki soku z limonki
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- sól
- pieprz
Zupę udekoruj wymieszanym ze śmietaną sokiem z limonki i kolendrą. Posyp skórką z limonki.
W wersji bez śmietany danie wegańskie.
Pożywne, lekko kwaskowate danie. Nie przepadam za zimną zupą zwłaszcza w taki mróz więc jadłam letnią i naprawdę pysznie smakuje.
Z książki - "Z kuchennej półeczki - Kuchnia tajska".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz