20.01.2014

Chłodnik z awokado

Składniki:
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 mała łagodna cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • 1 łyżka świeżej mięty
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
Przygotuj bulion warzywny. Wydrążony miąższ awokado, posiekaną cebulkę, czosnek i zioła wrzuć do połowy porcji bulionu. Zmiksuj. Dodaj resztę składników i ponownie zmiksuj. Dopraw do smaku. Włóż szczelnie przykrytą folią zupę do lodówki.
Zupę udekoruj wymieszanym ze śmietaną sokiem z limonki i kolendrą. Posyp skórką z limonki.
W wersji bez śmietany danie wegańskie.
Pożywne, lekko kwaskowate danie. Nie przepadam za zimną zupą zwłaszcza w taki mróz więc jadłam letnią i naprawdę pysznie smakuje.

 Z książki - "Z kuchennej półeczki - Kuchnia tajska".

Brak komentarzy: