06.01.2014

Chleb z grzybami i rozmarynem

Czas przygotowania: 8 godziny
Czas pieczenia: 40 minut

Składniki:
  • 160 g aktywnego zakwasu pszennego 
  • 400 g mąki pszennej razowej 1850
  • 2 łyżeczki soli
  • 15 g suszonych podgrzybków
  • 2 gałązki rozmarynu 
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • ok. 300 ml ciepłej wody
Grzyby namocz przez noc. Odsącz. Lekko pokrój.
Oberwij listki z gałązek i lekko je posiekaj.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce. Odstaw na 8 godzin.
Tortownicę nasmaruj oliwą i oprósz otrębami. Włóż ciasto. Odstaw na godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, piecz ok. 50 minut, aż po wsadzeniu w nie drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.
Najlepiej smakuje na drugi dzień np. z pastą rybną lub twarożkiem.

Brak komentarzy: