marynata:
- duża kostka twardego tofu
- skórka z 1 limonki
- sok z 1 limonki
- 1/2 strączka posiekanej papryczki chili
- 1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren kolorowego pieprzu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1/2 bakłażana
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1 cebula
- sól
- olej
- 2 łyżki mąki pszennej
Z podanych składników przygotuj marynatę. Pokrój tofu w plasterki i włóż do zalewy. Na godzinę umieść w lodówce.
Bakłażana pokrój w kostkę i zasyp łyżeczką soli. Odstaw na pół godziny. Po tym czasie opłucz go i osącz ręcznikami papierowymi.
Papryki umyj, wypestkuj i pokrój w dużą kostkę
Na oleju podsmaż posiekaną cebulę, dodaj paprykę i bakłażan. Duś aż zmiękną.
Tofu dobrze odsącz ( zostawiając marynatę ) i obtocz w mące. Smaż partiami na gorącym oleju. Wymieszaj z ugotowanym ryżem i marynatą.
Podawaj z usmażonymi warzywami.
Porcja dla 2 osób.
Zmieniona wersja przepisu z książki "Dania wegetariańskie" T. Schindler.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz