23.02.2014

Marynowane tofu z ryżem z papryką i bakłażanem

Składniki:
marynata:
  • duża kostka twardego tofu
  • skórka z 1 limonki
  • sok z 1 limonki
  • 1/2 strączka posiekanej papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren kolorowego pieprzu
  • 4 łyżki sosu sojowego
warzywa:
  • 1/2 bakłażana
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 cebula
  • sól
  • olej
  • 2 łyżki mąki pszennej
Z podanych składników przygotuj marynatę. Pokrój tofu w plasterki i włóż do zalewy. Na godzinę umieść w lodówce. 
Bakłażana pokrój w kostkę i zasyp łyżeczką soli. Odstaw na pół godziny. Po tym czasie opłucz go i osącz ręcznikami papierowymi.
Papryki umyj, wypestkuj i pokrój w dużą kostkę
Na oleju podsmaż posiekaną cebulę, dodaj paprykę i bakłażan. Duś aż zmiękną.
Tofu dobrze odsącz ( zostawiając marynatę ) i obtocz w mące. Smaż partiami na gorącym oleju. Wymieszaj z ugotowanym ryżem i marynatą.
Podawaj z usmażonymi warzywami.

Porcja dla 2 osób.

Zmieniona wersja przepisu z książki "Dania wegetariańskie" T. Schindler.


Brak komentarzy: