25.02.2014

Wegańska fasolka po bretońsku

Składniki:
  • 400 g fasoli jaś
  • 200 g kiełbasy - czyli parówki sojowej
  • 200 g wędzonki – może być ogonówka - w tej roli wędzone tofu
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • majeranek
  • cząber
  • sól
  • pieprz
  • mielona papryka słodka i ostra
  • olej
Fasolę namocz w dużym garnku przez co najmniej dwie godziny, a następnie gotuj w tej samej wodzie ok. 1 h.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Pokrój w kostkę tofu a parówki w plasterki. Dodaj do cebuli i podsmażaj kilka minut. Przełóż do gotującej się fasoli. Dopraw przecierem pomidorowym, majerankiem, cząbrem, mieloną papryką, solą oraz rozgniecionym czosnkiem.
Całość gotuj, aż fasola będzie miękka.
W 50 ml wody rozprowadź łyżkę mąki.
Pod koniec gotowania zawiesinę wlej do fasoli.
Dopraw potrawę solą i pieprzem.
Podawaj z chlebem.

Przepis Jacka Kuronia w wegańskiej wersji.

Brak komentarzy: