02.02.2014

Pikantna zupa z kukurydzy

Jak zwykle kiedy mam wolne dotykają mnie egzystencjalne problemy co by tu zjeść. Posiłek miał być koniecznie dwudaniowy - zupa i jakieś coś na drugie danie.
Kiedy chodzę do pracy nie mam czasu dumać 2 godziny jaką zupę zrobić. Tym razem nie miałam żadnego pomysłu, trochę poszukałam i wymyśliłam zapiekaną zupę cebulową z serem. Ekstra - do momentu kiedy odkryłam, że nie mam sera - oprócz 2 plasterków, ale to za mało i się nie zetrze...
Na dworze wieje i nie chce mi się wychodzić bez sensu, a poza tym i tak wyjdę bo pies już się kręci, że może jednak spacerek. 
No to nadal nie wiem co ugotować. Zawsze mi czegoś brakuje.
Wyciągnęłam dużo różnych rzeczy z szafek i lodówki, a potem część schowałam i ostatecznie wyszło to - zupa z kukurydzy trochę, ale tylko trochę, w meksykańskim stylu. Pikantna, słodkawa, pożywna, rozgrzewająca i naprawdę pyszna.

Składniki:
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 por
  • 2 ziemniaki
  • 2 płaskie łyżeczki sambal oelek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 puszka odsączonej kukurydzy 
  • 1/4 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 100 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 500 ml wody
Rozgrzej mieszankę oliwy i oleju z orzeszków. Wsyp curry, kurkumę, imbir i roztartą w moździerzu kolendrę a po kilkunastu sekundach sambal oelek. Pora pokrój w półplasterki i dodaj do przypraw. W tym czasie pokrój w kostkę ziemniaki i dodaj do zeszklonych porów. Wrzuć pokrojoną w kostkę paprykę i seler naciowy w plasterkach. Po kilku minutach podsmażania wlej wodę i wsyp połowę puszki kukurydzy. Dopraw solą. Przykryj pokrywką. Gotuj 15 minut.
Zblenduj resztę kukurydzy, mleko i śmietanę na gładką masę. Wlej do zupy i gotuj jeszcze 3 minuty.