27.01.2014

Omlet ze szpinakiem i sosem z gorgonzoli

Coś ostatnio bardzo krążę wokół przepisów ze szpinakiem, ale uwielbiam go pod każdą postacią więc cóż poradzę.
Dzisiaj danie, które na pierwszy rzut oka wygląda na bardzo skomplikowane - tyle rzeczy trzeba przygotować. Tak naprawdę to bardzo prosty i szybki przepis.

Składniki:
omlet:
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
szpinak:
  • 100 g szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
sos:
  • 50 g gorgonzoli
  • 50 g śmietany
  • kieliszek białego wina 
Zacznij od rozmrożenia szpinaku. Następnie podsmaż go na maśle i dodaj przyprawy.
Przepis na sos jest jeszcze prostszy - rozgnieć ser widelcem i wymieszaj ze śmietaną i winem.
Teraz czas na omlet - w miseczce rozkłóć jajka, wlej mleko, dodaj przyprawy i usmaż na maśle.
Teraz wystarczy wszystko razem połączyć na talerzu i smacznego.

Przepis dla 1 osoby.

Dania wegetariańskie - oprac. Tanja Schindler

W oryginalnym przepisie jest portwajn - dałam to co miałam - białe wytrawne wino, też jest pysznie. No i mrożony szpinak zamiast świeżego - jakoś o tej porze roku średnio mi smakuje.


2 komentarze:

Ewa M pisze...

Nominuję twojego bloga do Liebster Blog Award po szczegóły zapraszam tutaj: http://pozytywniesmakuj.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?0

Gabi pisze...

Wielkie dzięki, ale niestety mój blog już był nominowany i z tego co wiem - dwa razy to za dużo. Chyba musisz wybrać kogoś innego.