- 250 g rozmrożonego szpinaku
- 3 ziemniaki
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- pół łyżki mąki
- 50 ml białego wina
- 4 łyżki śmietany 18%
- pęczek natki pietruszki
- sól
- biały pieprz
- tarty parmezan
Ziemniaki obierz i zetrzyj na miazgę. Dokładnie odciśnij masę na sitku. Dodaj do szpinaku.
Wymieszaj z jajkiem, rozgniecionym czosnkiem i przyprawami.
W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę. Lekko podsmaż. Wlej wino. Wrzuć posiekaną natkę. Dodaj śmietanę, zagotuj i dopraw do smaku.
Na niedużej ilości oleju usmaż placki - powstało 8 sztuk.
Przepis znalazłam na paczce szpinaku, ale stwierdziłam, że niepotrzebne mi tyle tłuszczu i mąki więc go zmieniłam. A sos jest wariacją sosu koperkowego.
Całość ( bez rozmrażania szpinaku oczywiście ), zajęła mi około 15 minut, choć nie mierzyłam.
Jem, piszę i biegam do kuchni po dokładkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz