- 250 g mąki pszennej tortowej
- 150 g schłodzonego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 4 łyżki świeżego posiekanego tymianku
- 100 g pieczarek
- pół pora
- 3 łyżki śmietany
- pół cukinii
- olej
- sól
- pieprz
- kilka pomidorków koktajlowych
- bazylia
Pieczarki obierz i pokrój w drobną kostkę. Umytego pora posiekaj. Cukinię także pokrój w kostkę.
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj pieczarki oraz cukinię. Lekko podsmaż. Dodaj śmietanę. Dopraw solą i pieprzem. Ostudź.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Na blasze wysmarowanej masłem ułóż ciasto dokładnie wypełniając brzegi. Ponakłuwaj masę widelcem. Piecz 25 minut. Na zimny spód wyłóż nadzienie. Udekoruj pomidorkami. Piecz kolejne 20 minut.
Upieczoną tartę udekoruj listkami bazylii.
Ta ilość ciasta wystarcza na 2 tarty. Połowę ciasta można zamrozić - nawet na 3 miesiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz