12.02.2014

Tarta z pieczarkami

ciasto:
  • 250 g mąki pszennej tortowej 
  • 150 g schłodzonego masła
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 jajko
  • 4 łyżki świeżego posiekanego tymianku 
nadzienie:
  • 100 g pieczarek
  • pół pora
  • 3 łyżki śmietany
  • pół cukinii
  • olej
  • sól 
  • pieprz 
dekoracja:
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • bazylia
Masło posiekaj w kostkę i rozmieszaj z jajkiem i mąką. Dodaj sól i tymianek. Wszystkie składnik zagnieć, żeby nie było grudek masła. Włóż ciasto do lodówki na godzinę.
Pieczarki obierz i pokrój w drobną kostkę. Umytego pora posiekaj. Cukinię także pokrój w kostkę.
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj pieczarki oraz cukinię. Lekko podsmaż. Dodaj śmietanę. Dopraw solą i pieprzem. Ostudź.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Na blasze wysmarowanej masłem ułóż ciasto dokładnie wypełniając brzegi. Ponakłuwaj masę widelcem. Piecz 25 minut. Na zimny spód wyłóż nadzienie. Udekoruj pomidorkami. Piecz kolejne 20 minut.
Upieczoną tartę udekoruj listkami bazylii.
Ta ilość ciasta wystarcza na 2 tarty. Połowę ciasta można zamrozić - nawet na 3 miesiące.

Brak komentarzy: