07.02.2014

Sałatka warzywno-ryżowa

Składniki:
  • 100 g białego ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 mała cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 główki sałaty rzymskiej
sos:
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 70 ml oliwy
  • 3 łyżki jogurtu
  • biały pieprz
  • 1/2 pęczka zielonej cebulki

na wierzch:
  • 3 łyżki natki pietruszki 
  • duża garść kiełków rzodkiewki
Ugotuj ryż i ostudź. Nie przepadam za ryżem parboiled więc użyłam zwykłego - stąd poklejone ziarenka.
Marchew, cukinię i paprykę umyj, obierz i pokrój. Ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Odcedź i ostudź. Przełóż do miski.
Surowe żółtko wymieszaj z musztardą, dodaj ocet. Stale mieszając powoli wlewaj oliwę. Na koniec posiekaj cebulkę i dodaj do sosu. Dopraw solą i pieprzem.
Rozdrobnij sałatę i połącz z resztą warzyw. Dodaj ryż i sos. Wymieszaj. Sałatkę posyp natką i kiełkami.

Inspiracja sałatką z książki "Dania wegetariańskie" T. Schindler.
Porcja dla 4 osób, jako samodzielne danie wystarczy dla 2.

Brak komentarzy: