- 100 g białego ryżu
- 2 marchewki
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1/2 główki sałaty rzymskiej
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki białego octu winnego
- 70 ml oliwy
- 3 łyżki jogurtu
- biały pieprz
- 1/2 pęczka zielonej cebulki
na wierzch:
- 3 łyżki natki pietruszki
- duża garść kiełków rzodkiewki
Marchew, cukinię i paprykę umyj, obierz i pokrój. Ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Odcedź i ostudź. Przełóż do miski.
Surowe żółtko wymieszaj z musztardą, dodaj ocet. Stale mieszając powoli wlewaj oliwę. Na koniec posiekaj cebulkę i dodaj do sosu. Dopraw solą i pieprzem.
Rozdrobnij sałatę i połącz z resztą warzyw. Dodaj ryż i sos. Wymieszaj. Sałatkę posyp natką i kiełkami.
Inspiracja sałatką z książki "Dania wegetariańskie" T. Schindler.
Porcja dla 4 osób, jako samodzielne danie wystarczy dla 2.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz