17.02.2014

Zupa serowa

Już dawno miałam ochotę przygotować tą zupę, ale jakoś się nie składało. W ugotowanej tylko wersji, bez zapiekania jest mniej smaczna - ser szybko krzepnie i pływa w zupie w kawałkach.

Składniki:
  • 150 g ementalera
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki bulionu z kostki
  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • sól
  • pieprz
Ser pokrój w kosteczkę. Zalej mlekiem i odstaw na godzinę do lodówki. Jeśli pominiecie ten etap ser będzie za twardy i nie będzie chciał się fajnie rozpuścić - sprawdzałam.
Przygotuj kąpiel wodną - w dużym garnku zagotuj wodę, postaw na nim mniejszy garnek, do którego wlej mleko z serem. Powoli podgrzewaj tak długo, aż ser się rozpuści. Teraz wlej bulion i dodaj masło. Porządnie wymieszaj i zdejmij z gazu. Po lekkim przestudzeniu do zupy wrzuć żółtko, energicznie mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
Z chleba przygotuj grzanki - albo na patelni z masłem albo posmarowane kromki zapiecz w piekarniku.
Podgrzej zupę w żaroodpornych kokilkach przez kilka minut.
Koniecznie jedz na gorąco
Pyszna absolutnie niedietetyczna zupa.

Przepis dla 2 osób.

Brak komentarzy: