Naprawdę warto spróbować troszkę innej, pikantnej mizerii w połączeniu z chrupkimi sajgonkami.
Składniki:
Sajgonki:
- 50 g makaronu ryżowego
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cm świeżego imbiru
- 150 g boczniaków
- 2 małe marchewki
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- pół pęczka dymki
- szczypta pasty chili
- 50 g kiełków rzodkiewki
- płaty ryżowe do sajgonek
- 1 ogórek
- sól
- pieprz
- 1 mała czerwona cebula
- 1 zgnieciony ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki pasty chili
- 2 łyżeczki tajskiego sosu rybnego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, przykryj i poczekaj, aż zmięknie. Odcedź go i pokrój na mniejsze kawałki.
Posiekaj czosnek oraz imbir. Pokrój w cienkie słupki marchewkę, a boczniaki w paseczki.
Rozgrzej olej z orzeszków ziemnych. Wrzuć imbir i czosnek. Po kilkunastu sekundach dodaj boczniaki oraz marchewkę. Smaż 2-3 minuty. Wtedy wlej olej sezamowy, sos sojowy i wino ryżowe. Zdejmij z ognia i dopraw pastą chili. Połącz z makaronem, kiełkami, dymką, kolendrą i miętą. Dokładnie wymieszaj.
Zwilżony płat ryżowy połóż na stole. Na bliższym końcu ułóż farsz, zawiń ten brzeg od siebie a następnie oba boki do środka. Zwiń w rulonik.
Bardzo mocno rozgrzej olej. Smaż partiami na głębokim tłuszczu.
Powstało 20 sajgonków.
Sałatka
Obrany ogórek zetrzyj an grubych oczkach. Miąższ umieść w sitku na 20 minut i posyp solą. Lekko odciśnij.
Cebulę drobno posiekaj i połącz z tartym ogórkiem.
Czosnek połącz z chili, sosem rybnym, sokiem z limonki i olejem sezamowym.
Sosem polej sałatkę i wymieszaj. Dopraw solą i
pieprzem i odstaw na 1 godzinę do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz