06.03.2014

Sajgonki z boczniakami i sałatką z ogórka

Dziś kolejne przepisy z książki - "Z kuchennej półeczki - Kuchnia tajska".
Naprawdę warto spróbować troszkę innej, pikantnej mizerii w połączeniu z chrupkimi sajgonkami.

Składniki:
Sajgonki:
  • 50 g makaronu ryżowego
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cm świeżego imbiru
  • 150 g boczniaków
  • 2 małe marchewki
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • pół pęczka dymki
  • szczypta pasty chili
  • 50 g kiełków rzodkiewki
  • płaty ryżowe do sajgonek
Sałatka:
  • 1 ogórek
  • sól
  • pieprz
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 zgnieciony ząbek czosnku 
  • 1/2 łyżeczki pasty chili
  • 2 łyżeczki tajskiego sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, przykryj i poczekaj, aż zmięknie. Odcedź go i pokrój na mniejsze kawałki.
Posiekaj czosnek oraz imbir. Pokrój w cienkie słupki marchewkę, a boczniaki w paseczki.
Rozgrzej olej z orzeszków ziemnych. Wrzuć imbir i czosnek. Po kilkunastu sekundach dodaj boczniaki oraz marchewkę. Smaż 2-3 minuty. Wtedy wlej olej sezamowy, sos sojowy i wino ryżowe. Zdejmij  z ognia i dopraw pastą chili. Połącz z makaronem, kiełkami, dymką, kolendrą i miętą. Dokładnie wymieszaj.
Zwilżony płat ryżowy połóż na stole. Na bliższym końcu ułóż farsz, zawiń ten brzeg od siebie a następnie oba boki do środka. Zwiń w rulonik.
Bardzo mocno rozgrzej olej. Smaż partiami na głębokim tłuszczu.
Powstało 20 sajgonków.

Sałatka
Obrany ogórek zetrzyj an grubych oczkach. Miąższ umieść w sitku na 20 minut i posyp solą. Lekko odciśnij.
Cebulę drobno posiekaj i połącz z tartym ogórkiem.
Czosnek połącz z chili, sosem rybnym, sokiem z limonki i olejem sezamowym.
Sosem polej sałatkę i wymieszaj. Dopraw solą i
pieprzem i odstaw na 1 godzinę do lodówki.


Brak komentarzy: