08.04.2014

Naleśniki z twarogiem i sosem pomarańczowym

Składniki:
ciasto:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
nadzienie:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 220 g jogurtu greckiego 
  • 150 g brzoskwiń z puszki
  • 2 łyżki brązowego cukru
polewa:
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 50 g masła
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g orzechów laskowych
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy razem z miąższem
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksuj i odstaw na pół godziny. Na patelni rozgrzej trochę masła i smaż naleśniki z obu stron, aż do zarumienienia.
Twaróg wymieszaj z drobno posiekanymi brzoskwiniami, cukrem i jogurtem.
Usmażone naleśniki smaruj masą twarogową. Następnie złóż je w trójkąt.
Na małej patelni rozgrzej miód, dodaj drobno posiekane orzechy i migdały. Następnie dodaj masło oraz sok i skórkę pomarańczową.
Przygotowanym sosem zalej ułożone na ciepłym talerzu nadziewane naleśniki.

Przepis na 8 sztuk.

Brak komentarzy: