ciasto:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g twarogu półtłustego
- 220 g jogurtu greckiego
- 150 g brzoskwiń z puszki
- 2 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki płynnego miodu
- 50 g masła
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g orzechów laskowych
- skórka z 1/2 pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy razem z miąższem
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksuj i odstaw na pół godziny. Na patelni rozgrzej trochę masła i smaż naleśniki z obu stron, aż do zarumienienia.
Twaróg wymieszaj z drobno posiekanymi brzoskwiniami, cukrem i jogurtem.
Usmażone naleśniki smaruj masą twarogową. Następnie złóż je w trójkąt.
Na małej patelni rozgrzej miód, dodaj drobno posiekane orzechy i migdały. Następnie dodaj masło oraz sok i skórkę pomarańczową.
Przygotowanym sosem zalej ułożone na ciepłym talerzu nadziewane naleśniki.
Przepis na 8 sztuk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz