17.04.2014

Kluski śląskie czyli gumiklyjzy

Składniki:
  • 500 g ziemniaków czyli 6 średnich
  • 1 jajko rozm. L
  • mąka ziemniaczana - min. 200 g reszta zależy od ziemniaków
  • 2 1/2 łyżeczki soli

Jest to bardzo prosty i bardzo szybki przepis. Ważne, żeby użyć kleistych ziemniaków, co niestety nie zawsze jest do przewidzenia. Jeśli trafimy na sypkie kartofle możemy mieć kłopot z formowaniem kluseczek. Kolejna rzecz trzeba użyć mąki ziemniaczanej a nie zwykłej.
Kluski powinny być po ugotowaniu sprężyste i lekko kleiste.
Masa nie może się kleić do rąk. Ilość dodawanej mąki zależy od ziemniaków. Najlepiej dosypywać ją powoli w trakcie wyrabiania masy.
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i po ostudzeniu zmiel w maszynce. Dodaj jajko i mąkę i dokładnie wymieszaj. Lekko oprószonymi w mące rękami formuj kluseczki - mniej więcej 2-3 cm i zrób w nich dziurkę - najlepiej małym palcem.
Gotuj w osolonym wrzątku ok. 5 min od czasu wypłynięcia.
Fantastyczny dodatek do sosów.
Porcja dla 4-6 osób.

Brak komentarzy: