![]() |
bulion warzywny - kieliszek dla zmylenia |
Składniki:
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- 1/2 małego selera
- 1 mały por
- 2 liście kapusty
- 3 litry wody
- 2 łyżeczki soli
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 5 ziarenek pieprzu
- 1 cebula obrana i opalona nad palnikiem gazowym
- 1 suszony grzybek pokrojony
Warzywa obierz i umyj. Potnij na mniejsze kawałki i włóż do garnka z zimną wodą. Wrzuć przyprawy. Zagotuj a następnie zmniejsz ogień. Dodaj grzybka.
Garnek przykryj i gotuj na małym ogniu przez minimum 1 godzinę. Po ugotowaniu lekko ostudź a następnie odcedź.
W lodówce można go przechowywać max 5 dni. Po zamrożeniu podobno 3 miesiące.
Lepszego naczynia, żeby pokazać jego klarowność nie znalazłam.
W tym tygodniu będzie bazą białego barszczu i żurku ( zakwas już od kilku dni pracuje ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz