18.04.2014

Bulion warzywny

Składnik wszystkich moich zup. Czasem jest z kostki, czasem mojej produkcji. Wlewam go do kubków i wkładam do zamrażarki. Ten domowy jest naprawdę pyszny i łatwy w przygotowaniu choć czasochłonny i jego gotowanie wymaga uwagi.
bulion warzywny - kieliszek dla zmylenia

Składniki:
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1/2 małego selera
  • 1 mały por
  • 2 liście kapusty
  • 3 litry wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1 cebula obrana i opalona nad palnikiem gazowym
  • 1 suszony grzybek pokrojony

Warzywa obierz i umyj. Potnij na mniejsze kawałki i włóż do garnka z zimną wodą. Wrzuć przyprawy. Zagotuj a następnie zmniejsz ogień. Dodaj grzybka.
Garnek przykryj i gotuj na małym ogniu przez minimum 1 godzinę. Po ugotowaniu lekko ostudź a następnie odcedź.
W lodówce można go przechowywać max 5 dni. Po zamrożeniu podobno 3 miesiące.
Lepszego naczynia, żeby pokazać jego klarowność nie znalazłam.

W tym tygodniu będzie bazą białego barszczu i żurku ( zakwas już od kilku dni pracuje ).

Brak komentarzy: