17.04.2014

Śledzie po bułgarsku

Jutro Wielki Piątek. Tradycyjnie w mojej rodzinie tego dnia je się śledzie.
Dziś kolejny przepis do świątecznej kolekcji - znaleziony w gazecie jako śledzie po bułgarsku ...

Składniki:
  • 4 filety śledziowe solone
  • 200 ml mleka do namoczenia
  • 2 łyżki czerwonego wina
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta chili
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego 
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • kilka czarnych oliwek
  • 4-5 suszonych pomidorów 
Płaty śledziowe zalej mlekiem i odstaw na 2-3 godziny do lodówki.
Wino zagotuj z cukrem, wodą i chili. Wlej przecier pomidorowy i oliwę. Wymieszaj z przyprawami oraz drobno posiekanymi oliwkami i pomidorami. Połącz z pokrojonymi śledziami. Wstaw do lodówki na dobę.
Porcja dla 2 osób.


Brak komentarzy: