Dziś kolejny przepis do świątecznej kolekcji - znaleziony w gazecie jako śledzie po bułgarsku ...
Składniki:
- 4 filety śledziowe solone
- 200 ml mleka do namoczenia
- 2 łyżki czerwonego wina
- 2 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta chili
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki bazylii
- kilka czarnych oliwek
- 4-5 suszonych pomidorów
Płaty śledziowe zalej mlekiem i odstaw na 2-3 godziny do lodówki.
Wino zagotuj z cukrem, wodą i chili. Wlej przecier pomidorowy i oliwę. Wymieszaj z przyprawami oraz drobno posiekanymi oliwkami i pomidorami. Połącz z pokrojonymi śledziami. Wstaw do lodówki na dobę.
Porcja dla 2 osób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz