20.04.2014

Nadziewane jajka


Nie wiem dlaczego znalazłam je w gazecie pod nazwą jajka z niespodzianką.
Żadnej niespodzianki nie będzie.
Są to 3 różne przepisy na farsze - biały, żółty i zielony. Musiałam je trochę ulepszyć przez zmniejszenie ilości majonezu. I teraz są smaczne.
Są święta, kalorie się nie liczą.

Składniki:
  • 8 jajek
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Przekrój je i wyjmij żółtka, które później dodasz do farszów. Białka ułóż na talerzu, żeby móc je później wypełnić nadzieniem.
Żółtka muszą być zimne zanim zaczniesz przygotowywać farsz.

farsz biały:
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 5 zielonych oliwek
  • 3 łyżeczki twarożku
  • 3 żółtka
  • sól
  • pieprz
Majonez wymieszaj z twarogiem i żółtkami. Dodaj posiekane oliwki. Dopraw solą i ewentualnie pieprzem.

farsz zielony:
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej rzeżuchy
  • 2 żółtka
  • 3 łyżeczki twarożku
  • 3 łyżeczki majonezu
  • sól
  • pieprz
Utrzyj żółtka z twarogiem. Dodaj posiekane zioła oraz majonez. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem.

farsz żółty:
  • 25 g startej goudy
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 3 żółtka
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • pieprz
Starty ser połącz z żółtkami, oliwą i majonezem. Dopraw kurkumą, solą i pieprzem.
Połówki jajek wypełnij różnymi rodzajami nadzienia.
Smacznego.




Brak komentarzy: