20.04.2014

Barszcz biały

Składniki:
  • bulion warzywny 0,7 l
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • sól 
  • pieprz biały
do dekoracji:
  • natka pietruszki
Mąkę rozprowadź w niewielkiej ilości letniego bulionu. Resztę wywaru zagotuj. Wrzuć rozgnieciony ząbek czosnku, olej, chrzan i majeranek.Wlej zawiesinę z mąki. Dopraw solą, pieprzem i octem. Na koniec dodajemy śmietanę.
Udekoruj posiekaną natką pietruszki. Podawaj z ugotowanym jajkiem. W moim barszczyku dodatkowo gościnnie pojawił się wędzony łosoś.

Przepis znaleziony na blogu "Koperek w kuchni"

Brak komentarzy: