Przepis długi więc może odstraszać, ale jest łatwy i szybki.
Składniki:
- makaron conchiglioni - dla mnie wystarczyło 10 sztuk, dla mojego faceta może 15 byłoby dobrze
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 250 g sera ricotta
- duża łyżka masła
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku
sos pomidorowy:
- czosnek
- passata z pomidorów z kartonika - 1/2 opakowania
- chili
- oregano
- bazylia
- estragon
- sól
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szklanka mleka
- sól
- biały pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- tarty żółty ser
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie z olejem - około 10 minut. Ostrożnie odcedź i pozostaw do przestygnięcia.
Masło rozpuść na patelni. Dodaj rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i pieprzem. Po przestudzeniu połącz z ricottą i wymieszaj na jednolitą masę.
Sos pomidorowy.
Zagotuj sos pomidorowy ze zgniecionym czosnkiem i przyprawami.
Sos beszamelowy.
Na patelni rozgrzej masło. Wsyp mąkę i podsmaż. Wlej mleko i gotuj, aż zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
Na dno naczynia do zapiekania wylej sos pomidorowy, układaj na nim nadziane masą szpinakową muszle. Na wierzch wylej sos beszamelowy i posyp serem. Zapiekaj 15-20 minut pod przykryciem.
Jeśli chcesz zrumienić ser na ostatnie 5 minut zapiekania zdejmij folię.
1 komentarz:
Uwielbiam faszerowane muszle, pyszne danie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Prześlij komentarz