10.05.2014

Conchiglioni ze szpinakiem w sosie pomidorowym

Po całkowitym wysprzątaniu nowego lokum czas w końcu zjeść coś porządnego.
Przepis długi więc może odstraszać, ale jest łatwy i szybki.

Składniki:
  • makaron conchiglioni - dla mnie wystarczyło 10 sztuk, dla mojego faceta może 15 byłoby dobrze
 nadzienie:
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 250 g sera ricotta
  • duża łyżka masła
  • sól
  • pieprz 
  • 3 ząbki czosnku 

sos pomidorowy:
  • czosnek
  • passata z pomidorów z kartonika - 1/2 opakowania
  • chili
  • oregano
  • bazylia
  • estragon
  • sól
 sos beszamelowy: 
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • sól
  • biały pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  •  tarty żółty ser
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie z olejem - około 10 minut. Ostrożnie odcedź i pozostaw do przestygnięcia.

Masło rozpuść na patelni. Dodaj rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i pieprzem. Po przestudzeniu połącz z ricottą i wymieszaj na jednolitą masę.

Sos pomidorowy.
Zagotuj sos pomidorowy ze zgniecionym czosnkiem i przyprawami.

Sos beszamelowy.
Na patelni rozgrzej masło. Wsyp mąkę i podsmaż. Wlej mleko i gotuj, aż zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką.

Na dno naczynia do zapiekania wylej sos pomidorowy, układaj na nim nadziane masą szpinakową muszle. Na wierzch wylej sos beszamelowy i posyp serem. Zapiekaj 15-20 minut pod przykryciem.
Jeśli chcesz zrumienić ser na ostatnie 5 minut zapiekania zdejmij folię.

1 komentarz:

Nashelly pisze...

Uwielbiam faszerowane muszle, pyszne danie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl