03.08.2014

Sałatka z amarantusa

Tak słoneczny dzień jak dziś raczej nie sprzyja gotowaniu. Wychodząc naprzeciw rozleniwionym upałem polecam na obiad połączenie 2 sałatek - szpinakowej i z amarantusa. Byłam pewna, że tą pierwszą już wcześniej opisywałam więc nie zrobiłam zdjęcia. Okazało się jednak, że nie ma jej jeszcze na moim blogu, więc na zdjęcie przyjdzie Wam poczekać do następnego razu. W połączeniu powstaje zdrowy, lekki obiad na zimno.

Składniki:
  • 1 szklanka amarantusa
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g żurawiny
  • 20 migdałów
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • kilka gałązek mięty
Zagotuj wodę z solą. Wsyp amarantus. Gotuj na małym ogniu 20 minut.
Na rozgrzanej patelni upraż żurawinę i płatki migdałowe.
Ostudzony amarantus wymieszaj z listkami mięty, sokiem i bakaliami. I gotowe.

Brak komentarzy: