02.08.2014

Zielone fińskie naleśniki

Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 200 g rozdrobnionego szpinaku
  • 2 łyżki topionego klarowanego masła
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta cukru
  • sól do smaku
Opłukany szpinak osącz i oczyść z łodyżek. Lekko rozdrobnij - nie siekałam drobno mojego szpinaku.
Jajka ubij z mlekiem na jednolitą masę, stopniowo dodawaj mąkę, masło oraz przyprawy. Wymieszaj na gładkie ciasto.
Dodaj szpinak i dokładnie wymieszaj.
Smaż na rozgrzanej patelni posmarowanej masłem.

Moje naleśniki podałam z kozim serem i żółtymi pomidorami.

Przepis z książki klasyka - Halbański " Potrawy z różnych stron świata"

Brak komentarzy: