5.02.2015

Mleko ryżowe

Od dawna zabierałam się do przygotowania napojów mlekopodobnych. Ich ceny w sklepach kilkukrotnie przewyższają koszt domowej produkcji. Dziś powstały mleko ryżowe z białego ryżu i mleko z brązowego ryżu.

MLEKO BRĄZOWE

Składniki na 1,5 litra napoju:
  • 1 szklanka ryżu brązowego 
  • 2,5 szklanki wody do gotowania
  • łyżeczka soli 
  • małe opakowanie cukru waniliowego
  • 4 szklanki wody do rozcieńczenia


MLEKO BIAŁE

Składniki na 2 litry napoju:
  • 1 szklanka ryżu białego ( nie parboiled )
  • 2,5 szklanki wody do gotowania
  • 1, 5 łyżeczki soli
  • 40 g cukru waniliowego
  • 6 szklanek wody do rozcieńczenia
Wykonanie obu napojów jest identyczne. Różny jest tylko czas gotowania i ilość potrzebnej wody. Żeby uzyskać papkę z białego ryżu potrzeba 20 minut. Brązowy ryż rozgotuje się dopiero po godzinie.
Na początek wsyp ryż do wrzącej osolonej wody i dodaj cukier waniliowy.
Gotuj, aż ziarna staną się miękkie. Wtedy wyłącz gaz i zostaw w przykrytym garnku na 10-15 minut, żeby wchłonął się nadmiar wody - ryż będzie idealnie ugotowany ale nie przesuszony. Stare garnki należy owinąć ścierką lub folią aluminiową bo szybko tracą ciepło, nowsze modele wystarczy pozostawić przykryte.

Po tym czasie wlej do ryżu wodę i zmiksuj. Jeśli zależy Ci na odrobinę rzadszym i jednolitym napoju warto przelać płyn przez gęste sitko. Jeśli nie przeszkadza Ci rozwarstwiająca się lekko gęsta ziarnista ciecz - wystarczy przestudzony płyn przelać do butelek np. po "prawdziwym" mleku.

Z przetarcia brązowego ryżu powstanie miazga na smaczne kotlety ryżowo cebulowe.
Przetarcie białego ryżu zwiększy tylko gładkość napoju. Nadal będzie prawie tak samo gęsty.
Prawdopodobnie użycie ryżu parboiled zmieni ilość wody potrzebnej do stworzenia napoju.



Brak komentarzy: