23.02.2015

Smażona kapusta z pomidorami

Składniki:
  • 1 cebula średniej wielkości, pokrojona w plastry
  • 2 pomidory, pokrojone w kostkę
  • 2,5 cm korzenia świeżego imbiru, bez skórki, posiekanego lub pokrojonego w plasterki
  • 1 chili roztarte na proszek
  • 1 mała główka białej kapusty, pozbawiona głąba i cienko poszatkowana 
  • olej
  • ok. 1/4 szklanki soku pomidorowego 
  • ok. 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 1/2 łyżeczki gruboziarnistej soli
Rozgrzej olej i dodaj cebulę. Smaż około 2 minut, aż trochę zmięknie. Dodaj imbir, pomidor i chili. Smaż kolejne 2 minuty.
Dodaj kapustę, posól i wymieszaj.
Przykryj garnek pokrywką i zmniejsz ogień. Podgrzewaj, od czasu do czasu mieszając, aż kapusta lekko zmięknie. Wlej po połowie soku pomidorowego i pomarańczowego. Dopraw do smaku solą.

Opracowano na podstawie programu „Łatwe przepisy na wielki apetyt”.