- opakowanie placków tortilla
- kilka listków sałaty lodowej
- 1/4 puszki fasoli czerwonej
- pomidorki koktajlowe
- 1/2 czerwonej papryki
- mała cebula
- żółty ser
- oliwa
- 50 g krewetek koktajlowych
- oliwa
- sól
- chili
Posiekaną na piórka cebulę podsmaż z krewetkami, solą i chili.
Resztę warzyw pokrój drobno i włóż do miski. Połącz z krewetkami i odsączoną fasolą. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą.
Ser zetrzyj na osobny talerzyk.
Rozgrzej opiekacz - z wersją grill.
Na placku ułóż sałatkę, oprósz serem. Zawijaj jak krokiety i podpiekaj około minuty.
Standardowo burrito ma otwarty 1 koniec, ale dla potrzeb opiekania lepiej ( moim zdaniem ) całość zamknąć niż wybierać farsz z tostera. Gorące warzywa, sos ze smażenia krewetek i rozpuszczający się ser wystarczająco nawilżą placek.
W ten sposób otrzymamy zdrową przekąskę, zwłaszcza jeśli sami wykonamy placki tortilla.
Miłośnicy kalorii mogą użyć sosu majonezowego - majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz, mieszanka ziół sałatkowych. A do tego frytki. Wtedy zestaw barowy gotowy.
Idealny dodatek do piwa - bezalkoholowego.... oczywiście.
