07.02.2015

Warzywne burrito z krewetkami

Składniki:
  • opakowanie placków tortilla 
  • kilka listków sałaty lodowej
  • 1/4 puszki fasoli czerwonej
  • pomidorki koktajlowe
  • 1/2 czerwonej papryki
  • mała cebula
  • żółty ser
  • oliwa
  • 50 g krewetek koktajlowych
  • oliwa
  • sól
  • chili
Posiekaną na piórka cebulę podsmaż z krewetkami, solą i chili.
Resztę warzyw pokrój drobno i włóż do miski. Połącz z krewetkami i odsączoną fasolą. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą.
Ser zetrzyj na osobny talerzyk.
Rozgrzej opiekacz - z wersją grill.
Na placku ułóż sałatkę, oprósz serem. Zawijaj jak krokiety i podpiekaj około minuty.
Standardowo burrito ma otwarty 1 koniec, ale dla potrzeb opiekania lepiej ( moim zdaniem ) całość zamknąć niż wybierać farsz z tostera. Gorące warzywa, sos ze smażenia krewetek i rozpuszczający się ser wystarczająco nawilżą placek.
W ten sposób otrzymamy zdrową przekąskę, zwłaszcza jeśli sami wykonamy placki tortilla.

Miłośnicy kalorii mogą użyć sosu majonezowego - majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz, mieszanka ziół sałatkowych. A do tego frytki. Wtedy zestaw barowy gotowy.
Idealny dodatek do piwa - bezalkoholowego.... oczywiście.