9.03.2015

Sałatka z fasoli i ziemniaków

Składniki:
  • 100 g czarnych oliwek
  • 400 g ziemniaków sałatkowych
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • czerwona cebula
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
Niestety często bywa, że ziemniaki zaskakują nas podczas gotowania, także tym razem ich konsystencja nie była idealna. 
Obierz i pokrój ziemniaki w dużą kostkę. Gotuj w osolonej wodzie, w trakcie dorzuć fasolkę. Kiedy będą miękkie - odcedź.
W misce połącz jeszcze ciepłe warzywa, oliwki i posiekaną czerwoną cebulę. 
Z oliwy, soku cytrynowego i przypraw przygotuj dressing - bardzo dokładnie ubij je na gładki sos i zalej sałatkę. Wymieszaj.
Przepis z gazetki z Biedronki. Świetnie pasuje do smażonej ryby.