Składniki:
- 3 kg ogórków - jak najmniejszych
- 2 duże kawałki chrzanu
- 3 marchewki
- koper
- 6 ząbków czosnku
zalewa:
- 8 szklanek wody
- 3,5 szklanki octu białego 6%
- 3 łyżeczki soli
- 20 ziaren ziela angielskiego
- 20 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka gorczycy
- 8 liści laurowych
Wszystkie składniki zalewy połącz i zagotuj, a następnie ostudź.
Do słoików włóż po 1 ząbku czosnku, 3 cm fragmencie chrzanu, 1 baldachu kopru, 4 plastrach marchwi. Następnie ułóż ogórki pionowo i jak najciaśniej. Górne ogórki ugniatają dolne.
Warzywa zalej zimną zalewą.
Jeśli nie chcesz mieć uszkodzonych "kwasem ogórkowym" wieczek między słoik i nakrętkę włóż fragment folii - fantastycznie sprawdzają się koszulki do segregatorów np. A4 - z 1 sztuki powstaje aż 12 podkładek. Zakręć solidnie i włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą - słoiki powinny być zanurzone w 3/4 wysokości. Całość nakryj ścierką - szybciej się zagotuje lub jeśli masz naprawdę wielki garnek - pokrywką. Kiedy woda w garnku zacznie się gotować wyłącz palnik i po 5 minutach ( koniecznie rękawicą kuchenną ) wyjmij słoiki.
Nie wiem po co ale na dno garnka przy podgrzewaniu słoików babcia wkładała ścierkę - kultywuję ten zwyczaj. W końcu to przepis babci podobnie jak ten na ogórki kiszone - ale to już inna bajka.
Przepis na 6 słoików 0.9 l