16.04.2017

Ciasto francuskie ze szpinakiem, łososiem i krewetkami

Składniki:
  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 300 g liści szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 75 g ricotty
  • 1 solidna łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g krewetek
  • 100 g świeżego łososia
  • szczypta chili 
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • odrobina rozpuszczonego masła do posmarowania powierzchni ciasta

Szpinak podsmaż na maśle z czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Lekko ostudź i dodaj ricottę. Krewetki wymieszaj z oskórowanym i posiekanym łososiem wymieszaj z odrobiną oliwy solą i chili.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Na blasze połóż papier do pieczenia i 1 arkusz ciasta. Na nim rozłóż dość grubą warstwę szpinaku, a na nim mieszankę ryby i krewetek. Brzegi ciasta nasmaruj masłem. Przykryj drugim arkuszem ciasta. Porządnie sklej brzegi.
Piecz 15 minut. Nasmaruj roztopionym masłem i piecz kolejne 15 minut.
Doskonale smakuje z wielkanocnym sosem chrzanowym.



Brak komentarzy: