17.04.2017

Pasztet warzywno pieczarkowy

Idealny zamiennik mięsnej pieczeni. Do tego wegański sos pieczeniowy, karmelizowana cebulka, ziemniaki i jakakolwiek sałatka.
A po obiedzie można go jeść jako dodatek do kanapek.

Składniki:
  • 25 dag pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1/4 małego selera
  • 50 ml mleka
  • 2 jajka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół bułki
  • sól
  • sos sojowy
  • pieprz
  • pietruszka
  • chili 
  • olej do podsmażenia pieczarek i do nasmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy 
Oczyszczone pieczarki pokrój na ćwiartki. Czosnek obierz i posiekaj. Użyj patelni z dużym dnem. Rozgrzej olej i dodaj pieczarki. Smaż kilka minut na średnim ogniu nie mieszając za często. Usmaż je na złoty kolor, nie duś, nie gotuj. Będą wtedy smaczniejsze. Kiedy pieczarki będą złociste dodaj czosnek, smaż przez kilkanaście sekund.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. W dużej misce połącz wszystkie składniki i zblenduj lub zmiel na gęstą, kleistą masę.
Keksówkę długości 20 cm wysmaruj olejem i wysyp tartą bułką. Włóż masę i lekko uciśnij. Piecz 45 minut. Wyjmij z formy i krój dopiero po ostudzeniu, ponieważ zaraz po upieczeniu jest miękki i się rozpada.



Brak komentarzy: