16.05.2020

Jajecznica z tofu

Znalazłam różne wersje tzw. tofucznicy. Można wykorzystać miękkie tofu, twarde tofu a nawet twarde tofu wędzone. Wszystko zależy od tego czy lubisz bardziej miękkie lub twarde jajka w jajecznicy. Jeśli jesteś zwolennikiem takich prawie nie usmażonych jajek najlepszą opcją jest dla ciebie miękkie tofu. Moja dzisiejsza tofucznica jest oparta na twardym tofu wędzonym. Celowo ma takie wielkie kawałki. Jeśli lubisz bardziej jednolitą konsystencję rozgnieć tofu widelcem lub nawet zmiksuj. Jeśli nie - użyj nóż i posiekaj. To od ciebie zależy jaką konsystencję chcesz nadać twojej "jajecznicy".
Dodatek czarnej soli jest bardzo ważny, bo to on nadaje jajeczny smak. Cała reszta zależy od twojej inwencji.

Składniki:
  • 1 kostka tofu - ja miałam 280g
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 3 pieczarki
  • 1-2 zielone cebulki
  • olej
  • 1/8 łyżeczki kurkumy ( kolor )
  • 1/4 łyżeczki czarnej soli ( sól + jajeczny smak i zapach )
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych ( opcjonalnie )
  • szczypta czarnego pieprzu


Rozdrobnij tofu. Pokrój pomidorki, cebulkę i pieczarki. Rozgrzej olej i wrzuć wszystkie składniki jednocześnie. Dopraw. Bardzo szybko się robi i pysznie smajkuje. Do tego domowy chlebek żytni :)
Powiedziałabym, że 1 kostka tej wielkości to odpowiednik 4 jajek.



Brak komentarzy: