W związku z tym po raz pierwszy w życiu popełniłam konserwę na chlebek. Wcześniej pasty zwykle zjadałam przez kilka dni. No ale ileż można jeść to samo.
Składniki:
- 2 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 50 g mielonych orzechów włoskich
- pół puszki ciecierzycy
- chili
- sól
- 3 łyżeczki płatków drożdżowych
- kilka łyżek wody z ciecierzycy - kontrola konsystencji, możesz nie używać
Obierz, ugotuj i odcedź ziemniaki. Pokrój cukinię i cebulę. Rozgrzej olej i zeszklij cebulę, dodaj cukinię. Dopraw solą.
Ostudź warzywa i wszystko przełóż do blendera. Dodaj ciecierzycę i zmiksuj. Dodaj płatki drożdżowe i orzechy. Dopraw solą i chili. Jeśli masz ochotę dodaj trochę aquafaby ( woda z ciecierzycy ).
Gotową masę przełóż do czystych słoików, dobrze zakręć i włóż do garnka ze szmatką na dnie. Wlej zimną wodę i zagotuj. Gotuj 10 minut, wyłącz gaz i zostaw, aż lekko ostygnie.
Porcja na 3 małe słoiki i 4 kanapki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz