24.05.2020

Pasta na chleb z ciecierzycy, ziemniaków i cukini

Coraz częściej kupując różne pasty i dodatki na chleb stwierdzam, że mi nie smakują. Często są dla mnie za słone, za tłuste, za twarde, więc źle się je rozsmarowuje na chlebie, słoik jest za duży. Te mniejsze porcje są w plastikowym opakowaniu, co mnie irytuje. Te lepszej jakości często kosztują majątek.
W związku z tym po raz pierwszy w życiu popełniłam konserwę na chlebek. Wcześniej  pasty zwykle zjadałam przez kilka dni. No ale ileż można jeść to samo.

Składniki:
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • pół puszki ciecierzycy
  • chili
  • sól
  • 3 łyżeczki płatków drożdżowych
  • kilka łyżek wody z ciecierzycy - kontrola konsystencji, możesz nie używać

Obierz, ugotuj i odcedź ziemniaki. Pokrój cukinię i cebulę. Rozgrzej olej i zeszklij cebulę, dodaj cukinię. Dopraw solą.
Ostudź warzywa i wszystko przełóż do blendera. Dodaj ciecierzycę i zmiksuj. Dodaj płatki drożdżowe i orzechy. Dopraw solą i chili. Jeśli masz ochotę dodaj trochę aquafaby ( woda z ciecierzycy ).
Gotową masę przełóż do czystych słoików, dobrze zakręć i włóż do garnka ze szmatką na dnie. Wlej zimną wodę i zagotuj. Gotuj 10 minut, wyłącz gaz i zostaw, aż lekko ostygnie.


Porcja na 3 małe słoiki i 4 kanapki.


Brak komentarzy: