- biszkopt
- masa maślana - 1,5 porcji
- lukier plastyczny - 1/3 porcji
- barwniki spożywcze - czerwony, zielony, ciemno brązowy, żółty
- 100 g orzechów laskowych
- 2 pomarańcze
- 2 kiwi
- sok z 1/2 cytryny
- 3 kieliszki białego rumu
- 1/2 soku pomarańczowego
2 tygodnie wcześniej na wszystkomającym portalu internetowym zamówiłam barwniki spożywcze, opłatek na tort okrągły z możliwością nadruku tła mojego bloga i wykrawarkę kwiatuszków - dokładniej stokrotek.
Biszkopt upiekłam dzień wcześniej, a jego tworzenie bardzo szczegółowo jest opisane pod linkiem.
W dzień konsumpcji podzieliłam go na na 3 cieńsze placki.
Pomarańcze i kiwi obrałam i pokroiłam na cienkie plasterki. Sok pomarańczowy, cytrynowy i rum wymieszałam razem i nasączyłam tym placki. Na wierzch położyłam owoce.
Przygotowałam masę maślaną i odłożyłam 1/3 szklanki.
Do reszty masy dodałam mielone orzechy - zmieliłam je zbyt słabo - celowo, ale źle się taką masę nakłada no i opłatek gorzej przylega do masy.
Biszkopty z owocami przełożyłam masą orzechową. Cały tort posmarowałam pozostałą masą maślaną. Na wierzch tortu położyłam opłatek. Wydaje mi się że warto byłoby delikatnie i równomiernie zwilżyć go od spodu ( na górze jest nadruk, który się rozmazuje ). Po około godzinie kiedy opłatek się przykleił zaczęłam dekorować tort.
Z białego lukru plastycznego wycięłam specjalną wykrawarką kwiatuszki. Resztę lukru zabarwiłam na brązowo, a dosłownie odrobinkę na czerwono. Z zielonej części skleciłam napis. Brązową masę włożyłam do papierowej foremki na muffiny. Na ciastko położyłam " lukrowe czerwone owoce ".
Do odłożonej malutkiej porcji masy maślanej bez orzechów dodałam żółty barwnik. I namalowałam rant tortu.
Niestety dopiero przy robieniu tortu spiderman odkryłam cudowną moc ( jako klej ) mleka kondensowanego w tubce, więc tutaj jako klej ( przebijający nieco ) robi żółta masa.
Ten tort był mniej słodki ( mniej lukru ), a więc dużo chętniej się go jadło. Oczywiście opłatek też jest jadalny.
2 komentarze:
Prześliczny :)
Gratulacje z okazji urodzin :)
Dziękuję
Prześlij komentarz