Składniki:
Ciecierzycę zamocz przez noc. Odcedź i zmiel w malakserze, tak żeby przypominała drobną kaszę kukurydzianą. Dodaj natkę pietruszki, cebulę, czosnek, jajko i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Konsystencja masy powinna przypominać mięso mielone na kotlety. Ja nie musiałam dodawać tartej bułki.
Uformuj w dłoniach małe kulki i usmaż w głębokim tłuszczu.
Usmażoną taamiyę spróbuj i ewentualnie skoryguj przyprawy.
Podawaj gorące z sosem z tahini lub jogurtowym.
Powstało 15 kuleczek, które są twardsze niż kotlety mielone. Powinny być lekko chrupiące.
Przepis z programu Para w kuchni.
Sos jogurtowy
Składniki:
Wymieszaj jogurt z posiekanymi ziołami, doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem.
Przepis z programu Para w kuchni.
Kotleciki podawaj z tabbouleh.
- 1,5 szklanki ciecierzycy
- 1 pęczek siekanej natki pietruszki
- 1/2 cebuli pokrojona w kostkę
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kmin rzymski
- sól
- pieprz
- chilli
- bułka tarta do zagęszczenia masy
- olej do głębokiego smażenia
Ciecierzycę zamocz przez noc. Odcedź i zmiel w malakserze, tak żeby przypominała drobną kaszę kukurydzianą. Dodaj natkę pietruszki, cebulę, czosnek, jajko i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Konsystencja masy powinna przypominać mięso mielone na kotlety. Ja nie musiałam dodawać tartej bułki.
Uformuj w dłoniach małe kulki i usmaż w głębokim tłuszczu.
Usmażoną taamiyę spróbuj i ewentualnie skoryguj przyprawy.
Podawaj gorące z sosem z tahini lub jogurtowym.
Powstało 15 kuleczek, które są twardsze niż kotlety mielone. Powinny być lekko chrupiące.
Przepis z programu Para w kuchni.
Sos jogurtowy
Składniki:
- jogurt naturalny
- świeże zioła: posiekana mięta, kolendra, natka pietruszki, koperek
- sok z limonki lub cytryny
- sól, pieprz
Wymieszaj jogurt z posiekanymi ziołami, doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem.
Przepis z programu Para w kuchni.
Kotleciki podawaj z tabbouleh.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz