24.06.2013

Taamiya z ciecierzycy

Składniki:
  • 1,5 szklanki ciecierzycy
  • 1 pęczek siekanej natki pietruszki
  • 1/2 cebuli pokrojona w kostkę
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kmin rzymski
  • sól
  • pieprz
  • chilli
  • bułka tarta do zagęszczenia masy
  • olej do głębokiego smażenia

Ciecierzycę zamocz przez noc. Odcedź i zmiel w malakserze, tak żeby przypominała drobną kaszę kukurydzianą. Dodaj natkę pietruszki, cebulę, czosnek, jajko i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Konsystencja masy powinna przypominać mięso mielone na kotlety. Ja nie musiałam dodawać tartej bułki.
Uformuj w dłoniach małe kulki i usmaż w głębokim tłuszczu.
Usmażoną taamiyę spróbuj i ewentualnie skoryguj przyprawy.
Podawaj gorące z sosem z tahini lub jogurtowym.
Powstało 15 kuleczek, które są twardsze niż kotlety mielone. Powinny być lekko chrupiące.

Przepis z programu Para w kuchni.


Sos jogurtowy
Składniki:
  • jogurt naturalny
  • świeże zioła: posiekana mięta, kolendra, natka pietruszki, koperek
  • sok z limonki lub cytryny
  • sól, pieprz

Wymieszaj jogurt z posiekanymi ziołami, doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem.

Przepis z programu Para w kuchni.

Kotleciki podawaj z tabbouleh.

Brak komentarzy: