17.09.2013

Curry z soczewicą, kalafiorem i pomidorami

Składniki:
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżeczki posiekanej trawy cytrynowej
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka curry
  • kawałeczek papryczki chili
  • 200 g kalafiora
  • 2 marchewki
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 100 g zielonej soczewicy
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100 g brązowego ryżu 
  • sól
Soczewicę opłucz i wsyp do zimnej osolonej wody. Zagotuj i zlej wodę.
W międzyczasie ugotuj ryż w osolonej wodzie - około 30 minut.
Na gorący olej wrzuć na kilkanaście sekund rozgnieciony czosnek, drobno posiekany imbir, chili,kumin, curry oraz pokrojoną, zmiażdżoną trawę cytrynową. Dodaj pokrojoną w plasterki marchew. Następnie wlej pomidory oraz mleko kokosowe. Zagotuj i wrzuć wcześniej przygotowaną soczewicę oraz pokrojonego w różyczki kalafiora.
Przykryj i gotuj do miękkości.

Pyszne, aromatyczne i pikantne danie dla 4 osób.

1 komentarz:

naleśniki przepis pisze...

aż mi zaburczało w brzuchu, wszystkie składniki które uwielbiam