- 3 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 łyżeczki posiekanej trawy cytrynowej
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka curry
- kawałeczek papryczki chili
- 200 g kalafiora
- 2 marchewki
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 100 g zielonej soczewicy
- 400 ml mleka kokosowego
- 100 g brązowego ryżu
- sól
W międzyczasie ugotuj ryż w osolonej wodzie - około 30 minut.
Na gorący olej wrzuć na kilkanaście sekund rozgnieciony czosnek, drobno posiekany imbir, chili,kumin, curry oraz pokrojoną, zmiażdżoną trawę cytrynową. Dodaj pokrojoną w plasterki marchew. Następnie wlej pomidory oraz mleko kokosowe. Zagotuj i wrzuć wcześniej przygotowaną soczewicę oraz pokrojonego w różyczki kalafiora.
Przykryj i gotuj do miękkości.
Pyszne, aromatyczne i pikantne danie dla 4 osób.
1 komentarz:
aż mi zaburczało w brzuchu, wszystkie składniki które uwielbiam
Prześlij komentarz