14.03.2014

Zupa cebulowo-porowa

Składniki:
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 50 g sera camembert
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 litra bulion warzywnego
  • 1/2 bułki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • gałązka estragonu
Cebulę i pora pokrój na plasterki i zeszklij w garnku na podgrzanym wcześniej oleju. Przykryj pokrywką i duś 10 minut. Wtedy zalej bulionem i gotuj kolejne 10-15 minut.
Wlej sok cytrynowy. Dopraw solą i pieprzem.
Gotową zupę zmiksuj blenderem - ja zmiksowałam ją tylko częściowo, bo chciałam żeby nie była całkiem jednolita.
Na patelni rozpuść masło i podsmaż na chrupiąco kosteczki suchej bułki.
Ser camembert pokrój w kostkę i wrzuć do miseczki z zupą. Posyp grzankami i gałązkami estragonu.

Porcja dla 2 osób.

1 komentarz:

gabi pisze...

Dzięki, byłam już nominowana więc musisz znaleźć kogoś na moje miejsce.