26.06.2014

Gruszki w cieście

Składniki:
  • 4 nieduże dość miękkie gruszki
ciasto:

  • 100 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru
farsz:
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 
  • 1 białko do smarowania
  • tłuszcz do natarcia blachy
Rodzynki zalej rumem i odstaw na 2-3 godziny. Dodaj miód i posiekane orzechy.
Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż do lodówki na pół godziny.
Gruszki obierz i od spodu usuń gniazda nasienne. Przez otwór włóż nadzienie i oklej gruszkę ciastem - rozwałkuj je, postaw gruszkę na placku i zawiń ciasto do góry starannie oklejając ogonek.
Białko lekko ubij i posmaruj gruszkę z wierzchu. Owoce ustawiaj na nasmarowanej blasze. Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz w zależności od wielkości gruszki - 25-40 minut.
Fantastycznie smakują jeszcze ciepłe z lodami.

2 komentarze:

Malwinka pisze...

Muszą być pyszne!

Gabi pisze...

Są pyszne :-) ale muszą być dojrzałe inaczej są zbyt twarde.