- 4 nieduże dość miękkie gruszki
- 100 g masła
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki rumu
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki płynnego miodu
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 białko do smarowania
- tłuszcz do natarcia blachy
Rodzynki zalej rumem i odstaw na 2-3 godziny. Dodaj miód i posiekane orzechy.
Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż do lodówki na pół godziny.
Gruszki obierz i od spodu usuń gniazda nasienne. Przez otwór włóż nadzienie i oklej gruszkę ciastem - rozwałkuj je, postaw gruszkę na placku i zawiń ciasto do góry starannie oklejając ogonek.
Białko lekko ubij i posmaruj gruszkę z wierzchu. Owoce ustawiaj na nasmarowanej blasze. Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz w zależności od wielkości gruszki - 25-40 minut.
Fantastycznie smakują jeszcze ciepłe z lodami.

2 komentarze:
Muszą być pyszne!
Są pyszne :-) ale muszą być dojrzałe inaczej są zbyt twarde.
Prześlij komentarz